Många kanske inte ser Egypten som en del av Afrika men Egypten är en republik i Nordafrika. Egypten gränsar till Israel, Gaza, Libyen, Sudan samt både Medelhavet och Röda Havet.
Egyptens huvudstad är Kairo och landet har omkring 80 miljoner invånare varav de flesta bor antingen längs floden Nilen eller längs kusterna. Detta på grund av att en stor del av Egyptens yta täcks av Saharaöknen där väldigt få människor kan bo.
Här råder det ökenklimat och det regnar sällan. Men längs Medelhavet är det medelhavsklimat med angenämare temperaturer och växlande sol och regnperioder.
Nildalen i Egypten avgränsas i väst och öst av öken, i norr av havet och i söder av stora vattenfall. Det sägs att behovet av att gå samman för att reglera floden var det som ledde till grundandet av världshistoriens första större stat omkring 3000 f.Kr.
När kungadömet väl införts hade de mycket hjälp av Egyptens geografiska läge som gjorde det svårt för motståndare att anfalla landet. Därför lyckades Egypten länge behålla självstyre.
När Egypten väl förlorade självstyret och föll under grekernas makt var samma geografiska läge en nackdel. Under många år styrdes Egypten av andra länders befolkning som perser, greker, romare, araber, osmaner och britter. Först under 1900 talet kunde Egypten åter slå sig loss och bli självständiga.
Ingen annanstans i arabvärlden finns en lika snabbt växande folkmängd. Trots att Egypten har begränsad odlingsbar landyta och är beroende av Nilen så fortsätter befolkningen att överskrida naturens tillgångar i landet, precis som vi i västvärlden gör i våra länder. En anledning till att detta kan ske är att Egypten är ett attraktiv semesterdestination.
Turisterna lockas av bland annat historiska monument som pyramiderna. Men kanske ännu mer populärt hos turisterna är Röda havet. Man kan säga att Röda havet är som ett stort akvarium där man kan dyka och snorkla och träffa på en mängd olika färgglade fiskar. I dag finns en mängd turistmål i Egypten bland annat Sharm el Sheikh som ses som ett dykarparadis och El Gouna som nog är den exklusivaste semesterorten i landet.
Egyptens historia
I Egypten, vid Nilen, bildades en av världshistoriens första riktiga civilisationer då ett kungadöme uppstod i slutet av 3 000 talet f. Kr. Efter detta styrdes Egypten av en lång rad dynastier de kommande tretusen åren. Den första tiden då landet hade egenstyre och var enat, ca år 3100-2700 f. Kr, kallas för tidig arkaisk tid.
Tiderna efter detta då landet också var enat och självständigt kom att heta gamla riket vilket sträckte sig mellan ca 2700- 2150 f. Kr, följt av mellersta riket som täckte de nästkommande 200 åren fram till ca 1800 f.Kr, vilket var följt av nya riket som varade i nästan 500 år mellan 1550-1050 f. Kr samt den saitiska tiden i det sista årtusendet före Kristus födelse, omkring 650-550 f.Kr. Efter alla dessa tidsperioder övertog grekerna makten vid 330 f. Kr och sedan romarna 300 år efter det. Därmed var nästan 3000 år av egyptiskt självstyre slut.
Egypten är mest känd för sin tidiga historia, som hölls vid liv än idag genom de kolossala monument som pyramiderna utgör. Pyramiderna byggdes under hela tidsperioderna för det gamla riket och mellersta riket, ungefär 2600-1800 f. Kr. Varje farao fick sin egna pyramid, och de byggdes alla en efter en, även om de idag kan stå på samma område.
Förutom pyramiderna byggdes även en stor del tempel och andra gravplatser under egyptiernas långa tid av självstyre under faraonerna. Den mest kända platserna för en mängd olika historiska monument är områden kring Luxor.
Egypten var bland de tidigaste länderna där kristendomen spred sig även om de kristna trogna idag är en minoritet i landet. Religionen blev utbytt mot islam under 600-talet när Araberna erövrade landet. Araberna härskade under cirka 600 år tills år 1250 då mamluker, en militär grupp, tog kontrollen över landet. Dessa behöll också en stor del av kontrollen efter att det Osmanska riket intagit landet. På 1800-talet, vid det Osmanska rikets sammanfall, blev dock Egypten åter självständigt.
Byggandet av Suezkanalen är en viktig händelse i Egyptens historia. Den blev färdigställd år 1869 och utgjorde en betydelsefull farled mellan Asien och Europa. En maktkamp om investeringarna i kanalens byggnad ledde till slut till att Egypten år 1914 kom under brittiskt protektorat. Även om Egypten åter blev självständigt 1922 var det först efter andra världskriget som det brittiska maktinflytandet försvann. år 1953 antog Egypten statsformen republik.
Under 1950-talet, under presidenten Gamal Abdel Nassers ledning, inledde Egypten förstatligandet av jordbruk och industri. Sovjetunionen gick in med stor teknisk och ekonomisk hjälp. När Nasser år 1967 blev såväl premiärminister och partichef och hade kvar sin tidigare post som president hade han så gott som absolut makt över landet. Efter hans död utvisades dock all den sovjetiska militären.
Egypten kom så småningom att allt mer orientera sig mot USA. Speciellt efter oktoberkriget 1973 mot Israel, då President Anwar Sadat gjorde att Egypten som det första av alla arabländer undertecknade ett fredsavtal med Israel.
Egyptens folkmängd är den snabbaste växande i arabvärlden. Landet har en stor befolkningsmängd, begränsad brukbar jordyta och är beroende av Nilen. Detta leder ibland till svåra situationer, och vad framtiden kommer ge landet är ovisst. Men en betydande del av världen är landet fortfarande, nästan 5000 år efter att en av världens första civilisationer reste sig här.
Shopping i Egypten
I Egypten kan du hitta det mesta till ett betydligt billigare pris än hemma. Med andra ord: Inte många kommer hem tomhänta från en semester i Egypten. Här får du några tips inför din shopping, sedan är det bara att ge sig ut på jakten efter de perfekta smyckena, kläderna, souvenirerna och vad det än kan vara som står överst på listan.
Den Egyptiska bomullen sägs vara en av de bästa i världen. Nöj dig inte med att köpa vackra klädesplagg i butikerna utan sy gärna upp egna kläder så de blir perfekta till just dig. Detta är något man kanske annars inte har råd med och det blir garanterat ett bra minne av resan.
Köp aldrig något som försäljaren säger är arkeologiskt gods. Förmodligen ljuger han, det du köper är säkert en kopia. Skulle han tala sanning så är det tyvärr förbjudet att köpa och ta med sig varorna hem. Vill man ha fina kopior på antika föremål finner man oftast de bästa exemplaren på museer men naturligtvis säljs kopior överallt i städerna.
Många passar på att köpa fina smycken på semestern. Smycken i guld, silver och ädelstenar säljs oftast i lösvikt och finns att få tag på överallt i Egypten.
De gamla kvarteren i städerna kallas ofta Medinan. Hit skall du bege dig för shopping. Se också till att inte missa basarerna där du kan hitta allt mellan himmel och jord. Ofta finns det stora marknader i eller strax utanför städerna. Även dessa är väl värda ett besök. Var dock beredd på att det är mycket folk på alla dessa platser och alla är inte hederliga. Håll i plånboken, lita aldrig på försäljarna och pruta alltid. Utgångspriset är alltid betydligt mycket högre än vad du borde betala.
Bli inte förvånad om försäljarna vill bjuda på till exempel te, detta är ganska vanligt. Vissa gör det bara för att vara trevliga men de flesta gör det för deras försäljnings skull. Vill du slippa de efterhängsna försäljarna bör du undvika ögonkontakt och framförallt att börja fråga om en vara du senare inte vill köpa.
Klimatet i Egypten
Det är ökenklimat i nästan hela Egypten. Det betyder att landet har varma torra somrar och mildare vintrar. Oftast är det varmt och torrt med torrperioder förekommande med regelbundna mellanrum. På våren kan det ofta förekomma kraftiga vindar och sandstormar och ibland även khamsin, vilket är en speciell het sandstorm. På grund av att det är så torrt bor de flesta invånarna längs det stora vattendrag som Nilen utgör.
Hela 97 % av Egypten räknas som ökenområde dels av Sahara men även Libyska öknen. Egypten drabbas ofta av både jordbävningar, jordskred och översvämningar. Överlag regnar det dock väldigt lite i landet. Det är endast i området kring Alexandria det regnar regelbundet.
Vill man komma ifrån ökenområdet får man bege sig längst upp i norr. Här är ett litet kustområde med medelhavsklimat. Det är även hit de flesta turisterna åker. Den svalaste perioden i Egypten infinner sig november till mars. Den varmaste årstiderna är under den långa sommaren, mellan maj till september och då är det på gränsen för varmt till och med för turisterna.
Ofta kan medeltemperaturen vara 33 grader i Kairo och hela 42 grader i det mer sydliga Assuan. I de norra regionerna håller sig dock temperaturen runt 30, vilket är betydligt mer angenämt. Även badvattnet håller sig varmt. Vattentemperaturen i Röda Havet håller sig oftast mellan 20 och 30 grader.
Klimatet i Egypten leder till många miljöproblem. Jordbruksmark försvinner på grund av att Saharaökens sand eroderar jordbruksmarken och öknen breder ut sig. Tillgången till vatten är mycket begränsad i stora delar av landet.
Det är i stort sett bara Nilen som är en permanent vattenkälla med färskt vatten. Dessutom är vattnet i Egypten ofta förorenat. Dessa föroreningar hotar korallreven, djurlivet och stränderna, och det är en utmaning för Egypten att se till att det inte hotar att förstöra turistnäringen, som idag är en av de viktigaste i landet.
Egypten turistområden
Sharm el Sheikh
Sharm el Sheikh har blivit ett väldigt populärt turistmål som du finner på den södra spetsen av Sinai-halvön i Egypten. Här kan man gotta sig på långa stränder och ett solsäkert klimat. Hit åker du om du vill shoppa, koppla av, spela golf, se historiska platser eller bara umgås med familjen. Man kan roa sig på trendiga klubbar och, inte minst, dyka. Sharm el Sheikh har till och med blivit kallat ett dykarparadis.
Sharm el Sheikh är inte, som många kanske tror, en stad utan ett samlingsnamn för en 20 kilometer lång sträcka med småstäder, golfbanor, stora hotell och badorter. Sharm el Sheikh är uppbyggt endast för turister och ligger längs med havet.
Mycket personal som arbetar i Sharm el Sheikh bor på andra ställen så som Alexandria, Luxor eller Kairo. Man brukar dela upp Sharm el Sheikh i två delar dels det största området för turister Naama Bay och dels den gamla ursprungliga byn det vill säga det gamla Sharm el Sheikh.
Beger du dig längst ned på Sinai-halvön kommer du förstå varför Sharm el Sheikh kallas för dykarnas paradis. Här finns kilometer med gyllene stränder och i vattnet väntar korallrev, över tusen olika fiskarter och gamla vrak på att bli upptäckta.
Dykning sker oftast vid de populära Tiran och Ras Mohammed reven, men man kan också åka på dyksafari, då man är vid flera olika ställen. Fördelen med safarin är bland annat att man besöker platser som inte är överbefolkade av andra dykare.
Även då Sharm el Sheikh är uppbyggt endast för turister är det ändå en bra utgångspunkt för många utflykter till de mest intressanta historiska platserna i Egypten. Från Sharm el Sheikh tar du dig enkelt till bland annat Konungarnas dal, Sinai berget och Luxor. Det är även enkelt att ta sig till andra turistmål som El Gouna och Hurghada samt storstäder som till exempel Kairo.
2005 drabbades Sharm el Sheikh av ett terrorattentat. En självmordsbombare som krävde minst 88 människors liv, varav många turister. Detta ledde till att turismen minskade drastisk, men bara ett kortare tag. I dagsläget är allt som det var innan, och man märker inga direkta spår av attentatet.
Sinaihalvön
Sinaihalvön ligger i Egypten och skiljer Afrika från Asien. Halvön gränsar till Medelhavet i norr, Suezviken och Suezkanalen i söder, Akabaviken och Negevöknen i öst och Röda havet i söder. Halvön har omkring en miljon invånare, varav cirka hälften bor i Port Said som är halvöns största stad.
Sinaihalvön har blivit ockuperad av flera olika folkgrupper under årens gång. De sista som styrde över halvön var Israel, men dessa fick lämna ifrån sig området till Egypten i och med ett fredsavtal på 70-talet. Detta var något Israel inte gjorde frivilligt eftersom stora oljereserver nyligen hittats i regionen.
På Sinaihalvön finner du flera populära turistmål bland annat Sharm el Sheikh som är ett stort dykparadis och ett av de populäraste turistmålen i landet. Sharm El Sheikh ligger längst ned på halvön och hit reser ett stort antal turister varje år för att dyka, snorkla eller bara ta det lugnt.
På Sinaihalvöns södra udde, i Sharm El Sheikh, ligger nationalparken Ras Muhammad. Nationalparken är välkänd tack vare sina fantastiskt vackra korallrev. Här finns till och med ett av världens bäst bevarade rev.
I nationalparken finns en stor mängd olika ställen att dyka. Populärt bland dykarna är att besöka vraket Thistlegorm som är ett sjunket transportfartyg. Skeppet sjönk under andra världskriget och ligger i dag på rätt köl. På däck kan man se både bilar och motorcyklar.
På halvön ligger även Sinai berget (i dag kallat Jabal Musa) där Moses enligt gamla testamentet tog emot stentavlorna från Gud under judarnas vandring i öknen. Berget sträcker sig nästan 2300 meter över havet. Stigar leder upp till toppen och det finns flera organiserade turer man kan delta i. Vid foten av berget ligger Katarinaklostret där man kan besöka den brinnande busken och Mose brunn.
Förr i tiden bröt egypterna mycket turkos på Sinaihalvön. Gruvplatserna fungerade i tusentals år. Kanske hade man kunnat hålla i gång dem ända tills i dag men det finns ingen marknad för utvinning av turkos längre. Gruvorna på Sinaihalvön är några av världens äldsta kända gruvor
El Gouna
El Gouna är en välbesökt semesterort och räknas ofta som en av de mest exklusiva resmålen i Egypten. I El Gouna finns omkring tiotusen invånare men dessa bor utspridda längs kusten samt på öarna som finns runt omkring.
Semesterområdet invigdes år 1997 och har sedan dess bara blivit mer och mer populärt bland turisterna. El Gouna är väldigt anpassat för turisterna och renhållningen i staden är ambitiös, gatorna och gränderna är betydligt snyggare hållna än på många andra orter. De sägs att man skall slippa påträngande försäljare och taxichaufförer om man väljer detta resmålet.
Till El Gouna åker man om man vill ha en avkopplande semester med sol och bad i Röda Havet. Här finns över en mil sandstrand, men golf om man tycker det är intressant. El Gouna är nämligen känt för sin fina golfbana. Tänk på att ni måste boka tid, helst innan man reser, då golfbanan är välbesökt.
Naturligtvis finns det sätt att roa sig på även om man inte spelar golf. Till exempel med att snorkla, vindsurfa eller lära sig dyka om man inte kan det. Det finns inte speciellt mycket att se på längs stränderna i El Gouna men för den som vill dyka och snorkla finns det en mängd korta resmål som tar dig till öar, laguner och korallrev med mängder av undervattensliv. Vill man ha den ultimata dykupplevelsen i Egypten skall man dock bege sig till Sharm el Sheikh som ofta kallas för just ett dykparadis.
Tröttnar man på sol och bad kan man ge sig ut på en eller varför inte flera utflykter. Man kan till exempel åka till Kairo och besöka de välkända pyramiderna eller varför inte åka till Luxor med sina många tempel och historiska lämningar.
Det är enkelt att ta sig till El Gouna. Du tar bekvämast flyget till Hurghadas flygplats som ligger endast några mil söderut från El Gouna.
Makadi Bay
Några mil söder om Hurghada hittar du den relativt nya turistorten Makadi Bay. Detta är en ort anpassad för dig som reser med familj eller som är lite äldre och vill ha lugn och ro. Man åker främst hit för bad och sol och inte för ett galet uteliv.
En vistelse i Makadi Bay kan också utan problem innefatta utflykter till en mängd kända sevärdheter, som inte är alltför långt ifrån belägna. Här har hotellanläggningar byggts upp på ett område som från början var så gott som kalt.
Trots att här inte låg något samhälle från början har man försökt att skapa en stadskänsla med gator, restauranger och basarer. Nedanför hotellen breder Röda havet ut sig med klart vatten, korallrev och mängder med fiskar.
Längs kusten ligger också ett stort antal pooler för den som tröttnat på havet. Längs stranden finns en vacker promenadremsa hela vägen, eller så kan man promenera på själva stranden då det i Makadi Bay är det inte lika mycket privata delar på stranden som i till exempel Hurghada.
Den kända staden Hurghada ligger omkring 40 kilometer norr om Makadi Bay. Hit åker de som vill ha lite mer nattliv eller om man vill besöka en massa affärer. Här finns allt att köpa men mest populärt är guld och silver som är väldigt billigt, och vattenpiporna samt hantverk av både sten och trä.
Naturligtvis finns det mer än shopping i Hurghada men vill man se de absolut största sevärdheterna i Egypten bör åka till Kairo eller Luxor. I Luxor kan du bland annat besöka det väl kända Luxortemplet, Konungarnas dal, och Karnak (ett stort tempelkomplex). I Kairos storstadsområde finner du Gizaplatån med de kända pyramiderna.
Bästa tiden att besöka Makadi Bay är under vinterhalvåret, mellan oktober och ungefär april. Under sommaren blir klimatet lätt väldigt varmt. Många som åker hit passar på att ha det riktigt lyxigt och tar in på hotell med ”all inclusive” och lever gott på och kring hotellanläggningen. Eftersom Makadi Bay är uppbyggt för turisterna är det många som håller sig på hotellets område speciellt om det finns en strand tillhörande.
Hurghada
För tjugo år sedan var Hurghada en intetsägande plats i öknen vid Röda Havets strand. I dag är det ett av Egyptens populäraste chartermål. Att det är varmt, soligt och billigt somt det kristallklara vattnet är det som främst lockar turisterna. Men det finns mer för den som vill annat. För kultur och historia går det utmärkt med utflykter mot Kairo och Gizaplatån.
Hurghada är uppdelad i tre delområden: El Dahar som ligger längst norr ut och är själva centrum. Det är här mycket av lokalbefolkningen håller till. Ta dig gärna hit och besök ett av många kaféer, drick te, prova vattenpipa och spela något klassiskt spel som backgammon.
Det mellersta området, Sakkala, är området för den som vill shoppa med många småbutiker. Längst söder ut i staden ligger New Hurghada det är här du finner de flesta större hotellen. Även om Hurghada inte har mycket till charm kan du bo överdådigt för en rimlig penning, äta gott och dessutom erbjuder hela havet utanför staden fantastiska upplevelser.
I Egypten är det billigt att shoppa och Hurghada är inget undantag. Guld och äkta mattor är bara några av många föremål värt att köpa på din resa. Många köper med sig en vattenpipa som är typisk för Mellanöstern.
Även hantverk kan naturligtvis vara kul att ta med sig hem, även om mycket av hantverksprodukterna inte är lokalt producerad, utan kommer från grannlandet Sudan. Något som är väldigt viktigt vad du än skall handla är att du aldrig får glömma att pruta. Utgångspriserna är långt över vad du bör betala.
För den som vågar bjuder Röda Havet på underbart dykvatten. Passa på att ta dykarcertifikat annars om du inte redan har det. Du kan från närheten av staden simma i korallrev som Sharm el Naga. För den som inte vill ge sig ner på havets djup fungerar snorkling nästan lika bra.
Här finns gott om småföretag som arrangerar båtutflykter för den som vill ge sig längre ut och inte hålla sig längs stranden. Det finns även en mängd turer med båtar på Nilen om du känner att du inte vill ge dig ned under vattenytan.
För att få ut mer av Hurghada så kan ni alltid testa att gå in på en sida som handlar om just Hurghada.
Naturligtvis finns det äventyr och utflykter även till lands. Att rida kamel är en typiskt aktivitet du inte bör missa när du är i Egypten. Här finns utflykter både längs stranden och lite längre ut i öknen. Även Jeepsafari bland sanddyner i öknen är ett riktigt stort äventyr. Många lokala företag ordnar utflykter av olika längd.
Sharm El Naga
Sharm El Naga är ett snorklingsparadis omkring 50 km från Hurghada i Egypten. Här hittar man slående vackra rev bara en liten bit utanför strandkanten. Reven är lättåtkomliga vilket är en stor fördel för de turister som inte vill ge sig ut på långa dykutflykter utan nöjer sig med snorkeln och cyklopen.
Tyvärr leder detta också till att reven blir skadade av turister som är oförsiktiga eller inte respekterar reglerna. Det är nämligen förbjudet att stå på reven, röra korallerna och plocka snäckor.
I Sharm El Naga finner du en tyst och fantastisk miljö med ett rikt växt- och djurliv. Här finns dessutom en mycket fin strand och man kan lätt hyra snorkelutrustning, solstolar och handdukar. Sharm El Naga är ett bra alternativ för de som vill ge sig ut på en utflykt från El Gouna eller Hurghada och få en lite annorlunda upplevelse för en dag.
Du tar dig enkelt till Sharm El Naga på egen hand med taxi eller minibuss. För den som inte vill ge sig av på egen hand, som kanske vill ha det lite mer ordnat kring sig och bara slappna av, arrangeras det ofta också större bussturer.
Eftersom Sharm El Naga är en liten ort där det i stort sett bara finns stranden är det inte så många turister som väljer att bo här. De flesta tycker att det är bättre att besöka området för en eller möjligen ett par dagar.
Även då det finns vackra rev precis vid stranden finns det naturligtvis möjlighet till utflykter till andra rev och dykområden i närheten. På stranden finns dykcenter som erbjuder en mängd olika båtturer till vackra och kanske lite mer orörda rev än de som finns vid stranden. Turerna brukar vara anpassade för antingen dykning eller snorkling.
Att tänka på då du skall besöka Sharm El Naga är att det kostar pengar att komma in på stranden. Inträdet ligger på omkring 80 LE men med tanke på att du har revet precis vid strandkanten är inte detta speciellt mycket.
Kairo
Kairo är Egyptens huvudstad och här bor omkring 8 miljoner människor. Staden ligger i Egyptens inland, cirka 150 kilometer från Medelhavskusten, vid floden Nilen. Kairos storstadsområde, som bland annat inkluderar Giza med dess berömda pyramider, är det folkrikaste i Afrika. Totalt bor mer än 18 miljoner människor i området. Kairo är en av tredje världens största städer och väldigt tätbefolkat.
Staden anses tyvärr som en av de mest förorenade huvudstäderna i världen, efter Mexico City. Men Kairo har också sina vackra sidor, med kvarter som bjuder på kontraster och sevärdheter. Man hittar till exempel Egyptiska Museet här, som ofta anses vara ett de mest makalösa museerna i världen.
Här finns en stor mängd föremål som härstammar från faraonernas tid och det antika Egypten. Det sägs att det finns över hundra tusen olika objekt att beskåda. Här finns även en mumiekammare där mumierna av 11 kungar och även drottningar finns utställda. Islamska Kairo som år 1979 blev en del av UNESCO:s Världsarvslista är känt för sina basarer i kvarteren Khan el Khalili. Dessa Basarer är bland de mest besökta i hela Mellanöstern.
Trots Kairos närhet till pyramiderna existerade inte staden förrän kring år 100 e. Kr. Det är från den tiden man funnit de äldsta lämningarna, vilket var ett försvarsverk vid Nilen. Från att de första delarna av Kairo byggdes till i dag har många olika folkgrupper styrt staden. Kairo blev relativt tidigt en stad med god ekonomi vilket lockade till sig erövrare. Senare under 2:a världskriget blev landet en brittisk garnison.
Araberna bildade då rörelser för att frigöra Egypten och ge landet sin självständighet tillbaka, vilket de lyckades med 1952. Brittiska hotell, restauranger och banker tändes det eld på. I juli samma år gjorde så en grupp officerare från landet statskupp.
Bland dessa officerare blev snart Nasser ledare och senare president. Under hans tid byggdes broar över Nilen, stora förstäder och kringfartsleder. Då Kairo under 1980-talet fick en tunnelbana och fler genomfartsleder började dagens Kairo att formas.
En intressant men kanske också något skrämmande upplevelse är att bege sig till kamelmarknaden i byn Birqesh som ligger 3 mil nordväst om Kairo. Kamelerna som oftast kommer från Sudan granskas noga och det kan vara intressant att se hur olika köpare besiktigar djuren.
Luxor
Luxor är en stad med strax under 200 000 invånare och ligger nära Nilen i mellersta Egypten. Staden hette från början Thebe men bytte efter antiken namn. På den tiden var det också Egyptens politiska huvudstad. Från 1500 f. Kr och framåt, det så kallade Nya riket, blev staden också rikets viktigaste ort i religiösa hänseenden.
I och kring Luxor finns många ställen att besöka, som Karnak, Luxortemplet och Konungarnas dal. Många turister som semestrar längs kusten en bit bort kommer ofta till Luxor på en- eller flerdagsturer för att se mer av det antika Egypten och dess anor.
Karnak är ett gigantiskt tempelkomlex några kilometer norr om Luxor. Detta var en del av den antika staden Thebe. För hela fyratusen år sedan blev det första tempel och helgedomsbyggnader uppresta, och varje ny farao har efter det bara byggt på komplexet.
Amuntemplet, med rester av den över 100 meter långa hypotsyhallen, är den mest kända byggnaden på området. Att vandra omkring i Karnak bland tempelruiner, faraostatyer, sfinxer och alla alléer ger verkligen en känsla av hur det hade kunnat vara i antika Egypten.
Ett annat stort känt turistmål är Konungarnas dal. Denna ligger i en dalgång vid Nilen. Dalen ansågs länge betydelselös, tills man av en slump upptäckte att det hela egentligen var en stor 3000 år gammal gravplats för kungar.
Här byggde faraonerna kring 1575-1100 f. Kr underjordiska gravar i klipporna för att skydda de döda kungarna från gravplundrare. Dock höll det inte i längden, och det var endast den minsta graven av dem alla som aldrig blev plundrad, Tutankhamunsgraven, som nu är den mes kända. I dag kan man besöka alla de 65 gravarna man har upptäckt, och i vissa av dem kan man också gå ner.
Luxortemplet är ett forntida tempel i den antika staden Thebe. Templet var tillägnat tre egyptiska gudar. Templet är en magnifik byggnad med mycket vackra verk, vilket man ser så fort man satt fötterna innanför templet.
Det första man ser i templet är en 24 meter hög pylon, som blivit utsmyckad med bilder från faraoners segrar. Framför pylonen finns två statyer av Ramses, den farao som lät uppföra pylonen. Statyerna var tidigare sex stycken men i dag står istället en enda hög stenobelisk, framför pylonen. Går man sedan längre in kan man bland annat besöka en moské, vackert dekorerade väggar med målningar från gamla tiders triumfer, ett vackert kapell och mycket mer.
Är ni i närheten av Luxor bör ni ta er tid att besöka någon av de antika och unika platserna i området.
Alexandria
Alexandria är Egyptens näst största stad och har drygt 4 miljoner invånare. Staden ligger längs kusten i de norra delarna av landet. Alexandria är en betydligt modernare stad än till exempel Kairo och staden har också en mer Europa-liknande känsla än de flesta städer i området.
Alexandria är även en stor och viktig hamnstad både för Egypten och Medelhavsområdet. Staden grundades omkring år 350 f. Kr av Alexander den Store, därav även namnet. Staden blev snabbt ett kulturellt centrum och förblev så i flera århundraden.
Som mest känd från den tiden är biblioteket, som var det största i hela världen på sin tid, samt fyrtornet, som var ett av antikens 7 underverk. Idag är Alexandria känd både för de kulturarv och museer som finns kvar men också för sina härliga stränder.
Under antiken var staden känd som ett vetenskapscentrum, mycket som tack för det Alexandrianska bibliotek. Biblioteket hade över 500 000 skrifter och besöktes främst av poeter, filosofer, konstnärer och vetenskapsmän.
Tyvärr förstördes biblioteket men ett nytt bibliotek har nyligen uppförts, inspirerat av det antika. Biblioteket byggdes i samarbete med UNESCO samt Egyptiska och stora internationella företag. Det nya biblioteket innehåller förutom en stor bibliotekssamling även tre museer, utställningar, forskningscenter och mycket mer.
Naturligtvis finns det mer att se i Alexandria än bara det välkända biblioteket. Här ligger bland annat det grekisk-romerska museum med föremål från tiden mellan 700-300 f. Kr. I utställningen finns bland annat några mycket berömda statyer av grekiska gudar.
Är du historieintresserad bör du bege dig till nationalmuseet som har stadens största antiksamling. Nationalmuseet invigdes för bara några år sedan, och här kan du följa Egyptens historia genom olika epoker. Du kan bland annat beskåda antika skatter som nyligen hittats på havets botten i vattnen utanför, samt mumier och mycket mer.
I staden ligger även den största och mest kända romerska gravplatsen i Egypten. Gravplatsen heter Kom Al- Shoquafas katakomber och är från de första århundradena e. Kr. Gravplatsen är uthuggen i berget och består av två våningar. Gravens kammare är inte bara känd för sin storlek utan även sin arkitektur och utsmyckning, som är både av egyptisk och grekisk-romersk stil.
Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Vill du få möjligheten att se koraller och flera tusen olika fiskarter skall du bege dig under ytan i Egypten. Sedan 1950-talet har både dykning och snorkling varit väldigt populärt i landet, och då främst i Röda Havet. Dess kombination av kristallklart vatten och fantastiska korallrev har gjort det hela till ett slags paradis för dykare.
Även om det varit populärt i över femtio år har landet den senaste tiden fått betydligt mycket mer uppmärksamhet av dykare. Dykning ger också den bästa upplevelsen, men på flera områden räcker det att komma ner cirka en halv meter för att se de vackra fiskarna, vilket gör dem populära för snorkling. Så även om du inte känner dig redo för att dyka har du fortfarande chansen att se det vackra livet under ytan.
Det största dykparadiset i Egypten är Sharm El Sheik som ligger längst ner på Sinai halvön. Sharm El Sheik är så välkänt som dykarnas paradis att hela orten nu kretsar kring just dykning och snorkling. Utanför kusten kan du besöka en mängd gamla skeppsvrak på havets botten.
Även de andra semesterorterna i trakten, som Hurghada, bjuder på enastående upplevelser. I Hurghada skall man bege sig till den yttre delen av reven för att få den bästa dykupplevelsen. Många hotell och olika firmor anordnar dyk- och snorkelturer då man ger sig ut med båt och besöker de mest slående platserna, som inte heller är så överbefolkade av turister. I dessa turer ingår ofta lunch och utrustning.
Om du aldrig tidigare dykt men skulle vilja lära dig är din semester i Egypten ett lysande tillfälle. Här är det nämligen väldigt billigt att ta dykarcertifikat och längs hela kusten finns det dykcenter med utbildade instruktörer som gärna hjälper dig till en lyckad upplevelse.
Vattentemperaturen i Röda havet längs Egyptens kust stiger på sommaren till omkring 30 grader. På vintern kan det vara ned mot 20 grader, vilket fortfarande är varmare än det blir på många ställen i Sverige.
Sevärdheter i Egypten
Konungarnas dal kallas en dal i öknen utanför Luxor på Nilens västra bank. Dalen var ansedd som bara sand och berg, ända tills man upptäckte att det egentligen var en enda stor tretusen år gammal gravplats.
Här byggde faraonerna mellan 1600 och 1100- talen f. Kr underjordiska klippkammare som skydd för sina avlidna kungar från plundrare. I längden lyckades man dock inte, och det är endast en grav som plundrarna aldrig öppnade. Detta var den minsta av alla gravar, Tutankhamunsgraven, som nu blivit den mest kända. I dag kan du besöka alla de 65 gravarna man har upptäckt, och i vissa kan man också gå ner.
Luxortemplet är ett forntida tempel i den antika staden Thebe. Templet är en magnifik byggnad med mycket vackra utsmyckningar och dekorationer. Det finns många pyloner och statyer föreställande olika motiv från faraoers tid och deras segrar. Framför pylonen finns två statyer av Ramses som är faraon som lät uppföra pylonen. Längre in i templet finns en välkänd moské och kapell.
Tvillingtemplen i Abu Simbel byggdes av Ramses den andra till sin egen ära. Abu Simbel är en ort cirka 30 mil söder om staden Assuan. Staden ligger i södra Egypten vid Nilens strand. Templen mejslades ut ur bergsväggen på 1220-talet f.Kr. Vid ingången till det stora templet står fyra enorma statyer, cirka 20 meter höga, föreställande självaste Ramses. Det mindre templet har sex stycken lite mindre statyer, cirka 10 meter höga, föreställande hans barn och hustrur.
Befinner man sig i området kring Sharm El Sheikh och är intresserad av religion och historia skall man helt klart ta en tur till självaste Sinaiberget, berget där Moses enligt det gamla testamentet tog emot stentavlorna med guds 10 budord. Berget är högt, och sträcker sig nästan 2300 meter över havet.
Stigar leder upp till toppen och det görs många organiserade turer man kan delta i. Största delen av promenaden gör på enkla stigar så allt som krävs för att delta är normal kondition. Det är ganska vanligt att turen startar på natten för att man skall få se soluppgången från toppen. Nedanför berget ligger Katarina kloster. Här kan man besöka för många religioner väldigt viktiga platser som den brinnande busken och Mose brunn.
Pyramiderna
De mest berömda pyramiderna hittar man på Gizaplatån, en platå i utkanten av Kairos storstadsområde. Från staden Giza gör det sedan en väg på några kilometer till de mest kända pyramiderna. Det finns även flera andra tempel och monument från forntida Egypten, som sfinxen, i området.
De första pyramiderna byggdes mellan 2700 och 2100-talet f.Kr. Imhotep var den första ”arkitekten” som tillämpade metoden att placera ett antal våningar (”mastabas”) ovanpå varandra, formade som en trappa. Den första sådana pyramiden blev byggt som grav åt kejsaren Djosers, kallad idag för Djosers Trappstegspyramid.
Meningen med verket var att den döde faraons själ skulle gå upp för trappan för att ta sig upp till himlen. Imhoteps nya ide ansågs vara så stor att han upphöjdes till ”gud av Egypten”. Många fler pyramider byggdes i området efter detta. Flera blev aldrig färdigbyggda, utan övergavs.
De mest berömda pyramiderna på Gizaplatån byggdes under den fjärde dynastin. Den största var Cheopspyramiden som tillsammans med Chefren- och Mykerinospyramiden tillhör de berömdaste av dem alla. Cheopspyramiden stod klar omkring 2580 f. Kr och var ett gravmonument åt den egyptiske faraon Khufu (även kallat Cheops).
När den byggdes var den 147 meter hög, och den tidens högsta byggnad i världen, men idag är den omkring tio meter kortare, då den översta delen har kapats av. Varför den översta delen kapades av vet man inte.
Vissa tror det kan ha varit en jordbävning, medans andra tror det kan ha varit för att använda materialet vid byggnader av andra tempel. Det tog ca 20 år att bygga Cheopspyramiden, som består av mer än 2 miljoner stenblock. Varav de flesta väger mer än 2 ton vardera. Fraser som ”Cheops skapar kärlek” finns inristad på flera av stenarna.
Runt omkring pyramiderna har det byggs mycket de senaste 100 åren, och området har förvandlats från ett jordbruk och ökenlandskap till turiststråk med shoppingcenter och hotell. Men den Egyptiska regeringen har insett värdet av att ha kvar lite autentiska miljö, och i dagsläget råder det restriktioner i var och hur man för bygga.
Giza
Giza har mer än två miljoner invånare och är Egyptens tredje största stad. Giza ingår i huvudstaden Kairos storstadsområde som har mellan 12 och 18 miljoner invånare beroende på hur man räknar. Giza ligger längs med Nilens västra strand. Staden är främst känd för att ha stor arkeologisk betydelse vilket på senare tid lockat mycket turister.
Mest känd är Gizaplatån i öknen alldeles i utkanten av staden. Gizaplatån med sina pyramider, sfinxer och flera tempel är ett av antikens sju underverk, och det sista som fortfarande finns bevarat. Platsen upptogs på UNESCO:s världsarvslista år 1979.
Några av Gizaplatåns monument tillhör forntida Egyptens mest spektakulära. Det finns omkring 80 pyramider i området. De tre största pyramiderna heter Cheopspyramiden (som är den allra största), Chefrenpyramiden och Mykerinospyramiden efter tre faraoner med samma namn. De byggdes alla tre på 2500 talet f.Kr.
Då pyramiderna restes var området grönt och fyllt av liv eftersom Nilen gick rakt igenom platån. Detta kan vara svårt att föreställa sig när man är där idag, när det är ett ökenområde. Pyramiderna byggdes så de skulle ses från forntida Egyptens huvudstad, Memfis, som även den togs med på UNESCO:s världsarvslista samtidigt som Gizaplatån.
Giza stad har förändrats mycket genom åren. Dels ändrades utseendet mycket under olika ockuperingar av Egypten. Till exempel under 1800- och tidigt 1900-tal då britterna ockuperade landet och lade mycket fokus på byggandet av gator och byggnader.
Dagens bild av Giza som ett kulturellt centrum har gett staden ett uppsving igen, och man har satsat mycket på utveckling. Ibland till nackdel för bevarandet av gamla delar, men man gör sitt bästa. I Egypten är man väl medveten om hur viktig denna ort är för turisterna.
Då Giza och pyramiderna är ett så pass känt resmål går det nästan alltid en eller flerdagsturer hit från alla de stora turistorterna. Även om det ibland kan ta många timmar i buss, är det ändå värt det. För vem vill inte ha varit och sett det sista av antikens sju underverk under sitt liv.